20110113

Arı

Ne kadar da dikkat çekici duruyordu koyu renkli ceketin yakasındaki rozet; oval beyaz mine zeminli “Arı”. Batıya yönelmiş, yükselen devinimli Arı


Orta yaşlı bir konuğumuzun yakasında fark etmiştim ilk defa onu, ilkokul yıllarımdı... 

Bu konuğumuzu her gördüğümde özgüvenli tavrı ve ses tonu daha da dikkatimi çekmeye başlamıştı. Çevremdekilerin onun iyi insan özelliklerini ve ulusal ölçekte en saygın kuruluşlarından birinde sahip olduğu konuma gelme başarısını anlatan konuşmaları ilgimi daha da artırmıştı. (Sonrasında, onun devletin en üst makamlarında aldığı görev ve sorumluluklar söylenenleri kanıtlamıştı...)

Okul öncesinden itibaren “Atom-Jet Mühendisi” olacağımı söylermişim gelecekteki mesleğimi her sorana;  ne olduğunu ve niçin olduğunu bana anlatabilen ol(a)madı, ne yazık. Ama bu saygın konuğumuzun bir mühendis, yakasındaki rozetin de okulunun amblemi olduğunu öğrendiğim gün heyecanlanmış ve en azından ağzıma doladığım mesleğin bir bölümü anlam kazanmış oldu.

Mesleki rol modelim de hazırdı;  beğendiğim ama anlam verip kavrayamadığım “Arı” simgesi ile…



Kafamda yer eden mesleğe ilgim beraberinde artan bilgim orta öğrenim çağında berraklaşırken rol modelim de mesleğinde yükselmeye devam ediyor, bıraktığı iz derinleşiyordu.

“Arı” ile ilgili bilgim artmıştı. 


Drone Bee   -    Queen Bee  -     Worker Bee


Öğrenmiştim ki, “Arı”;
  • Güneş doğarken çalışmaya başlayıp batarken dinlenmeye çekilir.
  • Vücut ağırlığının 330 katı yük çekebilir.
  • Yarım kilo için  3,75 milyon defa çiçeklere konup kalkar. (Bir kg bal için 40 bin arının 6 milyon çiçeği dolaşır, bir petek 100 milyon çiçeğin nektarını emer ve 100 bin km. kanat çırpar)
  • Bir koloni bal arısının yaşamını sürdürebilmesi ve satılabilir 1 kg balı üretmesi için 8 kg bal tüketmesi gerekliliği bu koloniyi 6 kez dünya çevresini dönmesini gerektirir.
  • Her iki yüzeyinde de petek hücreleri bulunan tabaka balmumunu karın halkaları arasındaki bezlerden salgılar, orta ayaklarında bulunan balmumu çubuğu ile balmumunu toplayarak ağzına götürüp çeneleri arasında çiğneyerek kullanılabilecek kıvama getirir.
  • Karın yüzeyleriyle cilalayarak altıgen prizma şeklinde (binlerce) petek yapar.
  • Petek gözünü direnç ve dayanımını sağlayacak şekilde inşa eder. (Dayanım ve taşıma optimizasyonu çalışmaları ile en az balmumu harcayarak, maksimum ölçüde balı güvenle  depolamak için en uygun şeklin altıgen prizma olduğunu ortaya çıkarmıştır)
  • Altıgen prizma şeklindeki petekleri en az balmumuyla en çok balı depo edebilecek şekilde oluştur. (500 gram balmumundan otuz beş bin petek yapar, içine 10 kg bal saklar)
  • Petek duvarlarının bir santimetrenin 1/500’ü kalınlığında olmasına rağmen petek, öz ağırlığının 30 katını taşır.
  • Petek hücreleri (XVIII. Yüzyılda Fransız bilim adamı Remaur tarafından bu hücrelerin çaplarının uluslararası  bir ölçü olarak kullanılmasını teklif edeceği seviyede) muntazamdır.
  • Tek savunma aracı olan iğnesini ancak hayatları tehlikeye girdiğinde kullanır ve bunun karşılığında yaşamını feda eder. (İğnesinin bağırsaklarına bağlı olması neden ile iç organları parçalanarak ölümüne sebep olur)
Ama “Arı” simgesinin bir okul ile ilgisini bağdaştırmamıştım uzun yıllar…

Mühendisliğin “maddeyi, fiziksel olaylara dayalı ve matematiksel modellerin yardımı ile ekonomik olarak insanlığa yararlı hale getirebilmek” olarak hatırladığım ifadesini duyduğumda nedenler belirginleşmiş ve ilişkiler oluşturulmuştu; aydınlanmıştım. Bu yapı ve işleyiş idealim olmalıydı.

Yoğun bir hazırlık ve gayret, şansın da yardımı ile, yıllarca sahip olduğum hayali gerçek yapmıştı. Mühendis, hem de uçak mühendisi olabilecektim, “Arı” rozetini ben de taşıyabilecektim; bir ARI olarak sonraki nesile de örnek alınabileceğim nitelik kazanabilme azmi, çabası ve dileği ile…

Can EREL


_________________________

Dip Not (1):  Tarihte Arı

Tanrıçanın kutsallığı ile özdeş olan arı Efes antik kentinin simgesi olmuştur.
  • Efes kenti içerisindeki Artemis tapınağı M.Ö. 334-250 yılları arasında ününü dünyaya duyurmuş, dünyanın yedi harikasından birisidir. 
  • Tapınakta bulunan dünyaca önemli ve kült bir eser olan Efes Artemis Heykelinin alt bölümü bir sıra arı motifi ile süslenmiştir. 
  • Efes Artemis tapınağındaki rahiplerin adları arı anlamına gelen melissa idi ve tanrıça da “Arı Kraliçe” unvanını taşımaktadır. 
  • Artemis’in ikizi olan tanrı Apollon’un da arılarla ilişkisi bulunmaktadır. 
  • Delphi’deki Apollon Tapınağı’nı balmumundan inşa eden arılardı ve olasılıkla da bu arılar Artemis’in rahipleriyle ilişkiliydi.

Antik dönemde kullanılan sikkelerin (paraların), heykellerin ve takıların üzerinde çok yaygın arı motifi kullanılmıştır.
  • İ.Ö. 400 yıllarında basılan sikkelerde ön yüzleri arı ve arka yüzlerinde geyik, palmiye ağacı yer almaktadır.(15.11 gram - Ephesus, M.Ö.390-325)



Bee of Ephesus 

The bee was created as the symbol of Ancient Ephesus by the emperor at the time and remained so for hundreds of years before the birth of Christ.  (280 BC)
  • The bee was associated with Ephesus for many reasons. 
  • Bees have an ancient reputation as the bringers of order and femininity. Honey was the nectar of the God.
  • The Temple of Artemis, an ancient wonder of the world, is in Ephesus and in 53AD Paul arrived and started writing his letters to the Ephesians.
  • According to the writer Philostratos, the Athenians who came to colonize Ionia, where Ephesus is located, were led by the Muses, who took the shape of bees.
  • Artemis' priestesses were called melissai or "bees" of the goddess (Inschriften von Ephesus 2109), and were directed by "king bees" (essenes), priests who served a year-long term under strict rules of purity (Pausanias 8.13.1); the ancient Greeks and Romans didn't realize that the leader of a beehive is a queen, not a king.

The Coinage of Ephesus



Dip Not (2):  Arı Sırrı




"Arı sırrı Ali sırrıdır!
...çok önemli bir konudur.

Rahman demek bir başkasına destek olduğu ve bir başkasına "hizmet" ettiği için kendisi var olan demektir. Hizmet varlığımızın en temel öğesidir.

Arı sırrı işte bunu anlatır.
… hizmet ... fedakarlık… feragat ahlakı

Bir başkası için kendini feda et ki, daha üst bir gerçeklikte yeniden doğabilesin; işte bu hizmet ile olur."


~Alıntıdır (kaynak belli değil!)

1 yorum: