20130720

"Faros" bazen bir ayak izidir...

...hepimizi "Astronot" hissettiren.


© NASA

Türkiye Tayyareci Vecihi Hürkuş’u Gülhane Askerî Tıp Akademisi Hastanesi'nde ebediyete uğurladığı 16 Temmuz 1969 günü aya ayak basmak üzere Saturn V roketi ile Kennedy Uzay Merkezi'nden ayrılmıış Appolo 11.

Apollo 11 ekibi Neil A. Armstrong, Michael Collins ve Edwin Aldrin'den oluşuyordu…

Armstrong  ve Aldrin'i taşıyan Apollo 11 Lunar Module 20 Temmuz 1969 (20:18 UTC/GMT) günü aya insanlı ilk inişi yaptı; inişten 6 saat sonra da  Neil A. Armstrong 21 Temmuz 1969 (02:56 UTC/GMT) günü aya ilk ayak basan insan oldu…

© NASA

Isiklar icinde uyu Neil Armstrong; çocukluğumuzun rol modeli…

Hepimiz Astronottuk; hepimiz Neil!..

20 Temmuz 2013



______________________________________________
Ve o muhteşem ana ait - anlaşılması yıllar süren - bazı YANLIŞlar:

1. Armstrong'un Aydaki İlk Ayak İzi 
Bu fotoğraf, o an ekilmiş diğer pekçok fotoğraf gibi, Armstrong'a değil Aldrin'e aittir. 
Ama o fotoğraf yılarca hayallerimizi süsledi; heyecan verdi... 
Armstrong ve Aldrin o gece ay yüzeynde 2 ½ saat yürüdüler. Bu üsrede ana kamerayı Armstrong, Aldrin de görevle ilgili teknik çeki,mler için hazırlanmış kamaerayı taşıyordu; o nedenle o ana ait fotoğrafların pekçoğu Aldrin’e aittir; Armstronga değil.. 

2. Armstrong ay aracının kapısından girmeden önce son kez Ay yüzüne bakıp: "İyi şanslar Bay Gorsky!" diye mırıldandı...
Tamamı ile hayal ürünü olan ve 1995 yıllarında yayılan bir şehir efsanesi... 

Neil A. Armstrong, Ay'a ilke insan adımını attığında 39 yaşında idi; takvim 21 Temmuz 1969 tarihini gösteriyordu. Dünya soluğunu kesmiş, Apollo 11 füzesinin elektronik bağlantılarıyla onun yeryüzüne yansıyan sesini, sözlerini dinliyordu. Neil A. Armstrong, gezegenin güçsüz yerçekiminde bulutlar üstünde dans eder gibi yürüdü, NASA'nın kendisinden istediği birkaç toprak ve taş parçasını topladı, Apollo'nun merdivenlerini tırmandı, kendisini gezegenden uzaklaştıracak olan ay aracının kapısından girmeden önce son kez Ay yüzüne bakıp:
"İyi şanslar Bay Gorsky!
diye mırıldandı. 
Yeryüzündeki uzay merkezinde astronotu izleyenler, şaşırmışlardı. 
Nereden çıkmıştı bu Bay Gorsky? Neil A. Armstrong soruları yanıtsız bıraktı. 
Görevi başarıyla sona ermiş, yeryüzüne geri gelmiş, uluslararası bir kahraman, 'Ay'a ilk ayak basan' insan ilan edilmişti. Ancak, 'İyi şanslar Bay Gorsky!' tümcesi akılları kurcalıyordu hâlâ. Her kafadan bir ses çıkıyor, basın harıl harıl Bay Gorsky'nin kim olduğunu arıyor, Neil Armstrong, sessiz kalıyordu. Bazı gazeteler işi, astronotun komünist olduğunu, Rus astronotlara şans dilediğini iddia edecek kadar ileri götürdüler.  Neil Armstrong, kazandığı şöhrete ve ulusal kahraman sıfatına gölge düşürebilecek bu suçlamalara karşı bile ağzını açmadı ve Bay Gorsky'nin kim olduğunu... Florida’da 5 Temmuz 1995 günü, bu 26 yıllık soruyu unutmayan bir gazeteci konuyu yeniden gündeme getirdiğinde açıkladı; Bay Gorsky ölmüş ve bu sorunun cevabını artık verme zamanı olduğunu düşünmüştü. 
ABD'nin Ohio eyaletinde orta halli bir aileden dünyaya gelen Neil Armstrong'un çocukluğunu geçirdiği evin bitişiğinde, Bayan ve Bay Gorsky adlı komşuları vardı.  
Küçük Neil bir gün Gorsky'lerin bahçesinde oynarken, karıkocanın aralarındaki konuşmaya tanık olmuştu. Bu konuşmada, Bay Gorsky hanımından kendisine -bilimsel adıyla- 'oral seks' yapmasını istemiş, cinsel ilişkinin bu biçimiyle fazla ilgilenmediği anlaşılan Bayan Gorsky ise, kocasına dileğinin olanaksızlığını belirtmek için, gülerek: "Komuşunun küçük oğlu (Neil) Ay'da yürüdüğü zaman, dediğini yaparım!" yanıtını vermişti.  
Küçük Neil’in  'oral seksin' ne olduğunu öğrenmesi için bile yıllar geçmesi gerekti. Ama 39 yaşına gelip Ay'a ilk ayak basan astronot unvanını kazandığında, işte bu konuşmayı anımsamış ve ay aracının merdivenlerinde, Bay Gorsky'ye iyi şanslar dilemişti. 
Neil A. Armstrong'un bütün baskılara rağmen, uzayın derinliklerine yankılanan tümcesinin anlamına açıklamak için, Gorsky'lerin ölümünü bekleyecek kadar ince düşünceli bir insan ve vefalı bir komşu olduğu da açık...

Kaynakça: 

1. "Keep in mind as you put together your Neil Armstrong packages tonight…" by Charles Apple, 2012. 

2. http://www.snopes.com/quotes/mrgorsky.asp 

5 yorum:

  1. As the fifth manned mission of NASA's Apollo program, Apollo 11 with Neil A. Armstrong, Michael Collins, Edwin Aldrin left Kennedy Space Center, Florida on July 16, 1969.

    Apollo 11 was also the spaceflight which landed the first humans, Neil A. Armstrong and Buzz Aldrin, on the Moon on July 20, 1969, at 20:18 UTC.

    Armstrong became the first to step onto the lunar surface 6 hours later on July 21 at 02:56 UTC..

    Neil A. Armstrong's first words from the moon were heard all over Earth: "That's one small step for a man, a giant leap for mankind.."

    Neil A. Armstrong turned to be a role model for the children of our ages. He has been always on my mind; forever in my heart.

    YanıtlaSil
  2. An obvious joke circulating on the internet in mid-1995 :)

    Neil A. Armstrong cryptically uttered "Good luck Mr. Gorsky" as he last stepped into the Lunar Module.

    Here is the false anecdote about it:

    On July 20, 1969, as commander of the Apollo 11 Lunar Module, Neil A. Armstrong was the first person to set foot on the moon.

    His first words after stepping on the moon, "that's one small step for man, one giant leap for mankind" were televised to earth and heard by millions.

    But just before here-entered the lander, he made the enigmatic remark "Good luck, Mr. Gorsky."

    Many people at NASA though it was a casual remark concerning some rival soviet cosmonaut.

    However, upon checking, there was no Gorsky in either the Russian or American space programs.

    Over the years many people questioned Armstrong as to what the "Good luck, Mr. Gorsky" statement meant, but Armstrong always just smiled.

    On July 5, 1995, in Tampa Bay, Florida while answering questions following a speech, a reporter brought up the 26-year-old question to Armstrong. This time he finally responded. Mr. Gorsky had died, so Neil Armstrong felt he could now answer the question.

    In 1938, when he was a kid in a small mid-west town , he was playing baseball with a friend in the backyard. His friend hit the ball, which landed in his neighbour's yard by their bedroom window. His neighbours were Mrs. & Mr. Gorsky.

    As he leaned down to pick up the ball, young Armstrong heard Mrs. Gorsky shouting at Mr. Gorsky: "Oral sex!.. You want oral sex?! You'll get oral sex when the kid next door walks on the moon!"

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. The Missions - Moon Boot-Styled Sneakers


    Moon Boot-Styled Sneakers Celebrate GE's Role in Apollo 11 Lunar Landing
    http://www.space.com/26557-apollo-moon-boot-sneakers-by-ge.html

    Moon Boot: http://www.collectspace.com/images/news-071714b-lg.jpg

    "The Missions" Moon Boot Sneakers: http://www.collectspace.com/images/news-071714a-lg.jpg


    ______________
    Teşekkürler Yüksel ağabey.. CE

    YanıtlaSil
  5. Haydi 20 Temmuz günü gökyüzüne bakıp aya göz kırpalım!
    ... Neil'i ve onun adında insanoğlunun doğa ile mücadelesinde unutulmayacak adımları atanları düşünerek...
    CE


    "...
    Pretty heady stuff. Armstrong’s widow, Carol, when asked what people could do to celebrate Apollo 11, said they might wink at the moon and think of her late husband as they look skyward. I’ll be doing that Sunday, July 20. I hope you will, too!"

    ...from "What Buzz Aldrin And Neil Armstrong Told Me About Parking On The Moon" by Jim CLASH, Forbes - 18 July 2014
    http://www.forbes.com/sites/jimclash/2014/07/18/what-buzz-aldrin-and-neil-armstrong-told-me-about-parking-on-the-moon/

    YanıtlaSil